bantekniker

Senaste inläggen

Kap

Av Bobjörk - 26 mars 2012 19:47

Nu är bloggen tillbaka igen! Hoppas jag inte förlorat så många läsare (om jag hade några innan...)


Dagen började med att jag och växelbyggaren/handledaren åkte till Gullberna och knatade ut till Emmabodaspåret.

    

Där letade vi upp två räler att kapa ut 67 meter ur. Vi mätte ut 67 meter och jag kapade ena rälen (eftersom svetsaren skaffat fram ett par skyddsglasögon till mig)

- Nu har du kapat i verkligheten också. Det brann bara lite där (pekar på den plats jag hade mina fötter innan jag flyttade dessa för att byta ställning... jaha...

Sen väntade vi på en runtomsvängande som skulle lyfta fram den andra rälen så den också kunde kapas. Dock kunde han inte göra detta förrän efter fikat så vi åkte å fikade.  Sen tillbaka och så fick vi rälsen framdragna och kapade, även nu med en liten brasa. Under tiden packade vi ur svetsargrejor ur svetsarnas bil då de just få sin aluminiumtralla levererad.

 

Vi packade upp fyra portioner Thermit, fyra lådor med formar och sand, elverk, kabel, hydraulisk termitklipp med mera och åkte ner mot skyddsväxeln. Arbetsledaren stod där och berättade vad som skulle göra.

När han gått svor svetsaren lite över att hans kollegor kapat in passrälen så att skarven hamnade för nära en slipers (så för att svetsa skulle de behöva montera bort en växelsliper). De gick iväg för att hämta linjal (inte för att mäta utan för att rikta) och jag och växelbyggaren gick bort och fixade lite redskap för att flytta rälsen.


Sen stod jag och maskinförarna länge och diskuterade hur vi skulle dra rälsen. Vi fick hjälp av en runtomsvängare att lyfta ur rälsen och drog den sen i en s-kurva till den plats den skulle.

Lunchdax. Åt lite våffelrester och så i min husvagn. När jag kom för att dricka kaffe hade de möte. PEAB behövde ha räls kapade vid stationen. Skrotkapning alltså. Rälsen skulle de använda för att lasta saker på. Så jag återvände till min husvagn, tog fram svetständaren och bytte till mina redan inbrända å mysiga svetsbyxor och återvände.

Efter kaffet började jag Jag och Linkan, svetsarhantlangaren, lyfta in vårt sprillans nya elverk i bilen och började tanka från jeepdunken i bilen. Svetsaren kommer. Tittar. Och säger sen "Är det inte diesel i den där"

"Nej, det luktar ju bensin" säger vi i kör. "Ja, vi tankade bensin i den men tankade fel så vi tankade den med diesel sen"

Ingen fara på taket dock, vi vände bara elverket upp och ned och tömde ut dieseln i dunken igen (och lite kom på mig och mina byxor). Tvättade mig och satte mig i Passaten och drog mot Karlskrona C helt själv.

Ägnade massa tid åt att leta efter den traktorgrävare som skulle hjälpa mig lyfta fram rälsen men fann den sen längre norrut arbetande med ett fundament. Men sen kunde vi börja lyfta fram gasflaskorna. Monterade på klockorna och fick sen montera bort den igen för den läckte (säkerhetsventilen löste ut) men sen kunde jag tända, men fick fixa lite med brännaren för det brann överallt utom i munstycket  .

Sen tände jag. Och det slocknade. Sen tände jag. Och det slocknade. Efter lite fina ord så lyckades jag tända. Aha, det är sååå man tänder när det blåser (som det alltid gör i Karlskrona). Traktorgrävaren lyfte fram räls, jag kapade, han lyfte fram räls, jag kapade. När det var klart fick vi tillbaka grejerna i containern och jag pratade lite med en elare på One som jag träffade på skolan. Sen mot Gullberna där man just svetsat klart. Vi satt lite å väntade eftersom svetsaren också var TSM för de som byggde spår (man måste ha en TSM för A-skydd på det spår man ännu inte byggt tydligen...) men sen packade vi ihop.

 

Verköspårets tillfälliga förlängning.


I morgon blir det säkerligen lite växelbygge vid Karlskrona C.

ANNONS
Av Bobjörk - 23 mars 2012 12:04

Pga strul med internet blev det inget bloggande denna vecka. Kanske skrivern en sammanfattning under helgen, men annars återkommer bloggen nästa vecka.

ANNONS
Av Bobjörk - 15 mars 2012 20:31

Vaknade, gjorde en macka och åt denna. Gick sedan till baracken. Tog min växelritning och efter en kopp kaffe åkte vi till Gullberna där vi skulle bygga spår och växel. Under natten hade jag vaknat och kommit att tänka på plattorna som ska ligga på sliprarna innan växeln. Hade vi såna? Letade men fann inga. Nåväl, vi väntade på maskin och driv till växeln samtidigt som vi planerade våra nästa drag.

Maskinerna kom och vi väntade nu på att utsättarna skulle berätta hur lång bit räls som skulle byggas så vi kunde kapa upp det. Det blev fika och drivet skulle inte komma under fikat så vi åkte och drack kaffe.

Tillbaka och så börja demontera sådant som inte skulle sitta på drivsliprarna, som gammalt driv, avkapade tunghalvor och sådant.

När detta var klart monterade vi på drivsliprarna på växeln. Först höll vi på sätta de åt fel håll men så kollade jag mina anteckningar. "Högerdriv". Så jag stoppade oss och så gjorde vi rätt :)

Medan de andra kapade räls och drog fram dessa så försökte jag skruva ihop det som var kvar att skruva på växeln men det var inte så lätt när det bara var gamla grejer. Vi åkte och åt och sen tänkte vi montera de sista sliprarna men de ville inte och eftersom växeln ändå inte kommer bli lagd idag då vi inte byggt färdigt spåret som skall ansluta då växeln skulle ligga ivägen för maskinerna och vi inte hade alla delar, så tröttnade vi och började hjälpa till de andra med att rätta till ett spårspann man lagt i förra veckan.


 

Tillrättning av spårspann (bild tagen medan jag hämtade gummiplattor)


Vi baxade spår och slipers, bytte en del underläggsgummi och sen packade vi ihop då vi en del hade flyg att passa.

Jag packade lite saker och gick till bilen. Åkte norrut. Stannade i Rödeby och fikade hos en väninna till min mor, som jag inte träffat sen jag var typ... sex år. Alltså morsan har jag träffat sen dess, men inte väninnan :)

Åkte sen vidare och sitter nu och eldar i Virserum.


Av Bobjörk - 14 mars 2012 19:20

Vaknade, åt lite frukost, och gick sen till baracken och drack kaffe. Sen åkte vi ut å byggde vidare på vårt spår. Vi lade in räls, monterade skarvjärn och fikade. Sen åkte vi ut igen och fortsatte. Arbetsledaren kom för att studera. Vi försökte få in rälen som inte ville ligga rätt. Fastclip har dessutom ingen marginal utan allt måste ligga bra för att man ska få in det.

Jag stod och försökte dra in clipsen med därför avsett verktyg. Plötsligt lossnade verktyget och jag föll handlöst. Ryckte till i axel, som gått ur led en gång. Skyddsombud, svetsare och arbetsledare var snabbt på plats, men jag sa att det inte var nån fara men tog det lite lugnt ett tag.

Alla var överrens om att Fastclip var en jävla befästning att dra för hand.

Vi fortsatte baxa och dra, och kapa. Kunde fått kapa om jag bara haft skyddsglasögonen. Den enda som gått kap och slip förutom jag hade skyddsglasögon i hjälmen och kunde inte låna ut dessa (jobbigt att demontera från hjälmen). Vi tog lunch, som jag lagade i min vagn och åt, sen kaffe i baracken. Efter lunch drog växelbyggaren hem då han är ledig resten av veckan. Jag fick en genomgång och en växelritning för växeln i Gullberna.

Vi åkte åter mot Karlskrona C och byggde vidare. Rikta, baxa, sätta skarv med C-tving, rikta, baxa.

 

Skarvjärn med C-tving. Eftersom skarven ska svetsas vill man inte göra hål för att montera skarvjärn. Då har man hål kvar i onödan. Därför monterar man det såhär, så man kan köra med mindre spårgående maskiner på det.


Arbetsledaren kom och vi fick mer eller mindre beting: "Bygg klart detta så är ni fria sen".

Vi hade lagt ut sliprar så vi baxade upp spåren på snabbare sätt än tidigare (med hjälp av runtomsvängande, som tidigare varit upptagen med att lägga slipers) och tog hjälp av samma maskin för att lyfta ("liva") slipers så vi kunde befästa.

 

Klart.


Sen åkte vi till Gullberna för att se vad som skulle göras i morgon. Efter mycket diskussion om var växeln skulle ligga (gissa är dumt) hittade jag texten "BKS" och "FSK" skrivet i makadambädden. Sen kollade vi på växeln och vad som måste göras.

Sen till baracken där vi studerade ritning över spåret vi ska bygga i Gullberna. Lite svårare än det vi byggt hittils eftersom det är kurva och växel som ska dit så därför behövde vi studera lite.

Sen fick vi ledig och jag gick till husvagnen


I morgon bygger vi spår (Pandrol E-clip) och monterar färdigt en växel.

Av Bobjörk - 13 mars 2012 19:03

Vaknade, klädde på mig och gick till baracken. Vi pratade om vad som skulle ske idag och sen åkte vi till arbetsplatsen.

Medan mätarna markerade var sliprarna skulle ligga så åkte jag och min växelbyggarkollega och letade skarvjärn och "C-tving". Vi skumpade runt i vår Passat V5 på den upprivna bangården men hittade bara C-tving men inga järn. Mot Gullberna, via mack för att tanka. I Gullberna hittade vi sex skarvjärn vid 1:15-växeln man byggt där. Sen mot arbetsplatsen och lasta av allt och mot barackerna för att tala med arbetsledaren att vi behöver mer skarvjärn. Dessa fanns. I Emmaboda. Så transport skulle ordnas. När vi ändå var där satte vi på kaffe då de andra skulle anlända snart.


Efter fikat for vi ut igen. Vi hjälpte hjullastaren och slipersläggaren med att lägga ut och ta bort strögen under/mellan sliprarna. Sen fixade vi med att lyfta ut RIL:en (Rälsiläggaren) på spåret den skulle bygga.


 

RIL:en. De står alltså inte å latar sig utan funderar över hur vi enklast ska baxa upp spåret.


Vi började baxa med maskinen så snart vi fått ut den på rälerna som skulle läggas i. En person passerade med kamera och tog lite bilder. Då vi skulle på lunch stannade jag och pratade. Han kände igen mig från järnvägsforumet Nordpilen. Han tog en bild på mig och sen åkte vi och åt. Lagade lite mat i husvagnen. Tände gasolspisen med svetständaren. Funkade hyfsat   


Efter mat och kaffe så återvände vi. Vi lade i rälerna, kapade och så fick vi baxa i längsled för att få mindre skarv mellan högerrälerna. Sen fick vi baxa upp vänstersidan för att få den att passa med det nya spåret.

Rälsiläggaren gick sönder och vi fick laga den för att kunna fortsätta. Vi fick i rälen tillräckligt i början för att kunna befästa några clips. Till fastclip finns ett särskilt verktyg för att liva slipersen. Dock är inte detta kompatibelt med verktyget för att befästa fastclip vilket gör det hela väldigt komplicerat... vanligt hederligt trubbigt våld med hammare löste detta. Vi började baxa nästa räl men nu var klockan snart 18 så då åkte vi hem.


I morgon fortsätter vi baxa in rälsen.

  

Av Bobjörk - 12 mars 2012 20:11

Vaknade och gjorde mig i ordning. gick sen bort till baracken. Vi väntade på några nya killar och sen fick jag en hjälm och så åkte vi i en Passat till arbetsplatsen.


Vi kom fram och knatade ut i bädden. Den verkade väldigt ojämn. Är det en berg-och-dalbana vi ska bygga?

Vi började mäta var "kubben" (dvs slipersen) skulle ligga och spraya upp det.

 

Spårbädden. Vi håller på mäter.


Här ska spåren passera.


Vi pysslade med detta samtidigt som vi kolla området vi skulle bygga på. Det blev fikadags och vi åkte och fikade. Sen kom vi tillbaka och då höll entreprenören som skulle göra själva "bädden" (alltså det man lägger spåret på) på att göra detta... vilket innebar att vi inte kunde göra så mycket byggande. Vi hängde ett tag men så åkte jag och min handledare (dvs den andre växelbyggaren i gruppen) och tittade på övriga byggplatser, bland annat Verköspåret och Karlskrona C.

När vi stod vid Karlskrona C kom en man fram och frågade lite om vad som skulle göras och vi pratade ett tag om det.

Vi åkte tillbaka till arbetsplatsen igen och där stod vårat arbete stilla. Arbetsledaren var där och diskuterade med entreprenören. Det skulle ta cirka två timmar så vi åkte och åt och sen fikade vi... sen tillbaka. Nu hade man börjat lägga ut mer makadam för bädden var för låg... och inte skulle den vältas heller. Vilket skulle innebära att vi kör sönder bädden när vi lägger slipersen... så vi ringde till arbetsledaren igen och bad honom styra upp det hela.

Jag tog Passaten och åkte och hämtade honom eftersom han för tillfället saknar körkort. Vi hängde medan han styrde upp det hela. vi provlade också fyra sliprar för att testa slipersläggaren.

Han återkom och så fick vi ledigt resten av dagen för de skulle inte bli klara med bädden idag och skullde därmed få betala för vårt stillestånd. 2 växelbyggare, 5 bantekniker, en svetsare samt två maskiner med förare är inte gratis.


Vi åkte och... fikade :)

Sen gick jag till min vagn och bytte om och åkte ner och fotade lite vid Karlskrona C. Så jag kan få lite före-bilder. Alltså inte förebilder, utan bilder tagna före :)

Sen åkte jag och handlade och sitter nu i husvagnen.


I morgon har vi förhoppningsvis ett bra underlag att bygga på.


 

Maskinen vi ska lägga slipers med.

Av Bobjörk - 8 mars 2012 22:00

Vaknade och klädde på mig. Öppnade dörren. Snö. Jaha. På med halsduken och börja pulsa mot kaffet.

Vi var endast tre som jobbade idag (förutom cheferna) och de var upptagna. Jag skulle sortera in skyltar i skyltstället. Men först sortera skyltarna... men de var redan sorterade och de skyltarna vi lade i pall hittade jag inte. De var flyttade och det var ju snö. Pysslade lite men upptäckte att det var sorterat redan. Gick ner till baracken igen. Efter en kort diskussion tyckte min handledare, min chef samt en från verkstan att jag kunde gå och fråga den som bett mig att sortera vad som skulle sorteras. Gick in till verkstaden och hittade honom. Återkom utan att vara klokare. Chefen stod i telefon. När han var klar berättade han att jag skulle till Karlskrona i nästa vecka för att hjälpa till med att bygga spår där. Ringde till Karlskrona för att få mer detaljer och sen gick jag för att fixa ordning skyltarna lite och sen packa ihop och städa husvagnen. När det var klart åkte jag mot Stockholm.


Så nästa vecka blir det Blekinge.

Av Bobjörk - 5 mars 2012 19:34

Funderar på att ta en paus tills något av intresse finns att skriva.

I dag har jag sorterat saker i pallar, byggt ett pallställ och i morgon ska jag sortera baliser.

Blir förhoppningsvis bättre när jag får komma ut på projekt.


På återseende.

Presentation


En blogg om en studerande vid Järnvägsskolan i Ängelholm.

Fråga mig

20 besvarade frågor

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ bantekniker med Blogkeen
Följ bantekniker med Bloglovin'

Translate

Ordlista

En liten ordlista. Skriver in mer när jag kommer på att jag använt dom i bloggen.

 

BKS - Bakre korsningsskarv, dvs växelns bakände (dvs när spåret delats i två spår)

Dra krok - Befästa pandrol E-clip, görs med ett speciellt verktyg.

FSK - Främre korsningsskarv, dvs växelns framände (som alltid är innan det delar sig)

Grenspår - Det spår som viker av i en växel

Isol/Isolskarv - Isolerskarv, en skarv som isolerar två räler från varandra och på så sätt skapar två spårledningar

Passräl - En bit räl, minst fem meter, som läggs in för att åtgärda ett rälsbrott, en knäck på rälen eller liknande. Kan även vara en isolskarv mitt på.

Spårledning - Genom rälsen går, oftast, en svag spänning, som när det kortsluts av tåg, får en signal att gå om till stopp, en bom att fällas eller visar för tågtrafikledningen var tåget befinner sig. Spårledningar delas upp i sektioner med hjälp av isolskarvar.
Stamspår - Det spår som går rakt fram i en växel

Transversal - Delen mellan två växlar som ligger BKS mot BKS. Består oftast av sex långsliprar samt tre korta (2 meter) sliprar i grenspåren.


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se