bantekniker

Senaste inläggen

Av Bobjörk - 15 februari 2012 19:22

Vaknade, åt frukost och gick ut. Katten Tiger kom skuttande och ville in. Tyvärr så kunde jag inte hjälpa honom med det. Åkte sen till skolan. Hamnade bakom en bil som bromsade ner till 50 på en 70-väg helt utan anledning. Bra att bromsa och ha sig i onödan när det är halt...

Parkerade och bytte om. Sen gick jag upp tillsammans med läraren till svetshallen där han visade hur man riktade räler inför termitsvetsning. Sen var det fika. Efter fikat fixade vi i ordning formen och förvärmde den.

Går jag för fort fram? Termitsvetsning? Svetsa med myror? Nej, termit är en blandning ämnen som vid antändning (kräver hög temperatur för att tändas) blir väldigt varma och smälter. De rinner sedan ner i en form och "svetsar" på så sätt ihop rälsen.


På kemispråk är reaktionen denna: Fe2O3 + 2 Al -> 2 Fe + Al2O3


Man riktar alltså rälen och monterar sedan en form.


 

Formen tätas med speciell sand.


 

Därefter förvärmer man i 1½ minut.


Sen på med tegellocket och ställ på hinken. Tänd "tomteblosset" (magnesiumstav) och kör ner i hinken.

Efter några sekunder eller så börjar det brinna ur hinken och sen smälter bottenpluggen och så rinner det ut flytande metall.


Efter tre minuter tar man bort ställning och formhållare och två minuter senare klipper man av formresterna och slår bort dessa. "Svetsningen" är nu klar.


När vi gjort denna började vi rikta räls. Svårare än man tror om man vill få det bra. Lunch.


Efter lunch körde vi en till termitsvetsning. Sen fika.


Efter fikat tätade vi min form och körde igång proceduren. Det blir ljust. Och varmt. Klippa kan tyckas enkelt men man känner lite i armarna när man pumpar verktyget.

När vi var klara med detta skrotade vi en svets. Det betyder inte att man kasserar svetsen utan att man bankar bort slaggrester och liknande från den. Sen städade vi och gick hem.


Vi är alltså inte utbildade termitsvetsare utan detta är bara för att man ska veta vad de gör ifall man blir utkallad som hantlangare åt en svetsare.


Åkte och pantade flaskor och burkar och sen åkte jag hem. Pratade med kassörskan på ICA fast på gatan utanför huset. Mitt Mecenatkort hade kommit. Ringde sen och pratade med Adressändring.

Nu är det dags för Sveriges Mästerkock.


Film:


Termitsvetsning


I morgon vet jag inte vad vi gör, men det blir nog utomhus. 

Eld · Fritid · Skolan
ANNONS
Av Bobjörk - 14 februari 2012 18:55

Vaknade, småhängig, och åt frukost. Skrapade rutorna på bilen och åkte till skolan.

Nu var min grupp större då två av de tre sjuka återkommit och fyra från en annan grupp förstärkte.


Tre meter från vår tredjedels växel stod nu en rad med Österrikiska vagnar där det bodde tyskar, schweizare och allt möjligt som jobbade på det på bangården uppstållda sliptåget. De låg och sov (personerna alltså inte vagnarna) men vi skulle ju arbeta. VI drog igång kapmaskiner, bankade och slog på sliprar med mera. Fönsterluckor öppnades, det tittades ut. Vilket jävla oväsen.


Vi tog fika.

Efter fikat fortsatte vi arbeta med att rikta sliprar, kapa räls, borra pandrolplattor, tina upp plattorna med mera. En man kom ut från vagnarna och pratade med oss. Undrade hur många dagar vi skulle arbeta där. "We went to sleep 5.30 and at 8.00 you *visar med händerna hur man kör maskiner*"
Det är förvisso inte så roligt men vad kan vi göra? Tror de förstod det men de var inte glada.

Lunchdags.


Panerad fjärilskotlet. "Såsen innehåller trattkantarell". Hade en kupong kvar. TIll efterrätt tog jag några pannkakor och kaffe.

Efter det diskuterade vi hur man kunde hålla på ett lag oavsett om de är på väg ur elitserien. Det syftades på att jag höll på Djurgården.


Efter lunch gick vi ut till vår växel igen. Vagnarna intill hade nu el och vatten inkopplat. Vi försökte få till spårvidden. Den hade ändrats från 1435 till 1425 på nåt sätt. Bända, slita banka. Pandrolclipsen ville inte fästas för vår panpuller fungerade inte på de underläggsplattorna vi hade.


Fika.


Sen ut och göra ett sista ryck. Men först snöbollskrig. Men sen gå och arbeta.

En person kom ut och återigen påpekade att vi förde oväsen men ville också tala med vår lärare eftersom de inte längre hade ström och läraren var ansvarig för sådant. Vi bad honom gå till receptioen och söka läraren. Vi packade in allt i vår Opel och gick och bytte om.


Åkte hem. Handlade ett paket kaffe och parkerade sen vid huset. Katten Tiger kom gående. Han var som vanligt trevlig men sen började han bita och riva min fot och då fick han gå upp till husse å matte.


I morgon skall det termitsvetsas.

Boende · Eld · Fritid · Skolan
ANNONS
Av Bobjörk - 13 februari 2012 18:25

Vaknade, åt frukost och tittade på TV4 som hade... tillfälligt avbrott.

GIck ut till bilen och hade problem med ispansar på bilen. Hacka, banka, slå.

Tänkte sen lyssna på radio eftersom det strular med CD, men fick inte in nåt. Jaha, totalbugg tänkte jag.

Kom fram till skolan, konstaterade att jag intew hade kopplat in nån av de tre antennkablarna min bil har, i stereon och bytte om. Endast tre personer hade uppmärksammat att vi började tidigare idag. Vi gjorde först en enkät om skolan till Myndigheten för Yrkeshögskolan och sen gick vi igenom veckans uppgifter.

Min grupp skulle bygga klart en tredjedels växel med rörlig korsning. Min grupp bestod av mig och... tre sjuka/icke närvarande personer. Nåväl, vi körde ut alla grejer och sen var det fikadags.

Efter fikat började jag sopa min arbetsplats fri från snö och fick lite hjälp från en annan grupp. Fixade i ordning med regulatorer och liknande för att smälta is.

Lunch. Hade matkupong kvar så jag åt i restaurangen tillsammans med en från kontaktledning och så en bantekniker. Vi diskuterade Stockholm och varför jag kör V70 medan andra kör Fiat Punto.


Efter maten gick jag upp och hämtade en packning till regulatorn och körde igång utrustningen. Hade lite problem med oxygenet först men fick till det och började tina upp korsningen.


 

Stod och värmde och tinade. Knakade och hade sig när spänningar släppta i stålet. Brann lite då och då när lite fruset gräs tog eld eller kreosotslipersen blev varm.

Blev fika. Efter fikat fixade jag klart med värmningen och ställde sen in gaskärran i en närliggande verkstad. Sopade och fixade lite och sen anlände förstärkningar. Fast nu kunde vi ändå inte göra så mycket idag, hade inte förberett för att flytta sliprar och räls eftersom det är svårt att baxa långsliprar själv.

Så i morgon börjar vi kapa och bygga.


Åkte hem, kände mig förkyld. Typiskt.


I morgon ska vi alltså fortsätta bygga en tredjedels växel.

Eld · Fritid · Skolan
Av Bobjörk - 9 februari 2012 19:24

Vaknade och åt frukost och åkte till skolan och bytte om. Läraren gick igenom några frågor som folk ofta har fel på för de 6 som skulle göra omprov, däribland jag. Vi skrev prov och jag fick nu endast ett fel. Tolkningsfel.


Sen ut i skogen och välja ett träd att fälla över nejden. Jag valde femton meter nästan spikrak björk och jag och min namne, som hade trädet intill, röjde undan lite sly och annat som var i vägen för våra träd och för vår reträttväg.

 

Jag och min björk.


Sen fick vi utrymma och så för att man skulle fälla en gran och sen fällde min namne sitt träd över detta. Sen röjde vi upp lite och jag blevg därför den siste att göra "uppkörningen". Allt var inom marginalerna men på gränsen. Men det blev godkänt. Sågade lite för långt bak så när jag körde in kilen inför sista skäret så stack trädet. Men eftersom jag snabbt retirerade blev det godkänt. Sen skulle jag få godkänt på kvistning. Och så kvistade jag två kvistar... soppatorsk... fick en ny såg och hann tre kvistar innan även den fick slut på bränsle... den sista räckte för att kvista och sen kapa upp i 4-meterslängder. 8-meterskapet blev till att såga uppifrån, stanna halvvägs och sen såga nerifrån för att inte låsa fast sågen.

Sen gick vi in för att putsa och feja våra motorsågar. Min krånglade såklart och ville inte ha kedjan på därför avsett drivhjul. Sen gick vi och hade avslutning. De som gjort bäst ifrån sig fick pris. Jag var inte en av dom då.

Sen åkte vi nästan hela gänget till Burger King eftersom vi missat både morgonfika och lunch.

När vi stod i kön kom även de båda dalmasarna in och skulle äta innan de åkte hem till Siljansnäs. När jag ätit klart åkte jag hem och tog lite kaffe. Framåt kvällen drog nån granne igång musik så rutorna skallrade. Grannar hördes skrika och han sänkte men höjde flera gånger. Upphörde till slut och friden låg åter över Vejbystrand.


I morgon är vi följdaktligen lediga och nästa vecka vet vi inte riktigt vad det blir. Lite för kallt för termitsvetsning och slipersbyte.


Bonusbild:

 

Min fällda björk.

Av Bobjörk - 8 februari 2012 18:59

Vaknade, åt frukost och tog mina skivor och gick ut till bilen. Gick inte att spela dom så uppenbarligen är det själva stereon som inte tycker om minusgrader.

Kom fram till skolan och bytte om. Vi knatade ut i skogen och fällde björkar. Jag fällde min men den föll inte eftersom det var grenar ivägen. Vilket var planerat för då kunde läraren visa hur man gjorde för att på ett säkert sätt få trädet att falla. När vi gjort det var det fika och sen gick vi ut och började vi kvista och kapade sen upp träden i fyrameterslängder för att bli massaved. Vi kapade även lite småträd för att röja en väg åt skogsmaskinen. Sen fick vi välja varsitt träd för att fälla efter lunch. Men innan lunch hade vi ett möte med myndigheten för yrkeshögskolan. Gav oss absolut ingenting men vi gjorde i alla fall intryck när vi klampade in med stålhättebeklädda stövlar, skogshuggarkläder och doftade skog och tvåtaktsrök. Sen åt vi mat. Blev pasta med ostsås för min del. Från medtagen dosa.


Sen ut i skogen där jag bestämde åt vilket håll jag ville fälla min krokiga björk. Gjorde fällskäret men fällde inte trädet för först fällde vi de andras träd.

Mitt blev det sista att falla till marken. Inget snygg snitt men tack vare bra brytmån (trots att delar kapades bort) och kil så välte den precis där jag ville ha den.


 

12 meter björk fälld av Bobjörk.


Sen kvistade vi och kapade upp detta.

Nästa del i kursen var att kapa träd med spänning i. Så vår gruppapa klättrade upp i några spinkiga träd och böjde ner dessa. Sen skulle man räkna ut var trädet skulle gå av när man släppte på spänningar. 30 poäng var full pott. Min slana gick av nästan rätt. 28 poäng. Sen hade vi instickstävling. Man skulle såga in i en ruta och komma ut på andra sidan stocken i en annan ruta. Jag kom ut perfekt... eller ja, om rutan varit där. Sidled var det bra men inte höjdled. Endast 40 poäng.

Sen hade vi teoriprov B. Och det gick inte bra. Omprov. Hade jag kryssat de alternativ jag tänkte svara på två frågor hade jag fått G. Men nu hade jag av nån anledning kryssat i fel svar...


Nåväl, får ett nyttt försök i morgon. Åkte hem och lagade mat och kollade på Sveriges Mästerkock.


I morgon är det omprov och sen övning och sen uppkörning. Såga ner spikrak gran perfekt.

Av Bobjörk - 7 februari 2012 20:01

Vaknade, åt frukost och åkte till skolan. Även idag krånglade stereon. Vi började med att gå igenom hur man gör mindre reparationer och byter kedja på en motorsåg. Sen började vi att demontera en motorsåg. Jag parades ihop med en annan person och vi gjorde det tillsammans. Vi var inne hos några andra och frågade om något när en lärare från en annan kurs kom in och var upprörd över att vi flyttat på saker på hans bord. "De låg i ordning". Sen for han ut. Sen kom våra lärare och då kom han igen och gnällde om samma sak. Innan de båda dalmasarna hann å berätta att sakerna låg kvar på bordet i samma ordning men längre in, hade han försvunnit igen.

Nåja, vi fortsatte med vårt. Sen hade vi snabb fika eftersom vi skulle iväg på nåt kort möte i C-huset. Efter fikat gick lärarna igenom hur man filade kedjan. Mitt i det hela kom den upprörda läraren. Det saknades 12 smörgåsar till hans kurs och han krävde att få veta vem som tagit två, och innan någon hunnit säga om de gjort det eller inte utbrast läraren "Det är endast en smörgås per person" och gick därifrån. Så vi var alltså skyldiga per automatik? Kursen fortsatte. Vi slipade kedjan men gick sen iväg till mötet. Nån enkät om skolan som skulle fyllas i.

Väl tillbaka så fortsatte vi fila kedja. Smörgåsläraren kom in igen. Det var sex elever på hans kurs som tagit smörgåsar och det saknades alltså 6. Aha, antalet smörgåsar vi var skyldiga till att ha ätit upp genom intag av för många hade sjunkit. Det visade sig att våra två lärare hade tagit två smörgåsar (en var) men lärarna har inga smörgåsar på kurserna. "Då saknas det bara 5" konstaterade smörgåsnissen efter att vi visat att en av våra låg kvar i korgen. Hur 6-3 blir fem vet jag inte. Nåväl. Vi filade och hade sen prov för motorsågskörkort A. 14 av 16 rätt fick jag. Godkänt alltså.


Sen gick jag på lunch. Välskuren korv stroganoff med ris från amerika. I morgon blir det nog matlåda av nåt slag.


Efter lunchen bytte vi om till våra skogshuggardräkter och knatade ut i skogen för att kapa stubbar. Innan vi fick fälla träd var vi tvugna att öva på några höga stubbar. Var lite klurigt men efter några tips från de båda lärarna gick det lite bättre.


Fika. Inga sockerkakor försvann denna gång. Någon hade lagt sockerkaksbitar på olika fat och skrivit antal så inget misstag skulle ske. Men kaffet stod ingen dosering på  


Sen ut i skogen och börja fälla träd. Lärarna delade ut poäng för hur bra man gick igenom de fem punkterna man skulle gå igenom innan man fällde, hur bra snitt man gjorde och om man fick trädet att falla innanför de två uppställda pinnarna. Och vi fick dela ut minuspoäng till varandra om vi glömde nån säkerhetsdetalj, som till exempel såga med uppfällt visir eller glömma att ta tre John Cleese-steg i reträttritktningen när trädet började falla.


Två personer, däribland jag, hann inte såga ner några träd. Så det får vi göra i morgon.


Åkte hem och handlade lite. Diskuterade lite med kassörskan om hur man åt semlor för kom man uppifrån som jag så åt man med varm mjölk. Sen kom vi in på varför det kallas hetvägg. Gick hem och lagade mat och tog in skivorna från bilen. Ska se om spelaren funkar bättre med varma skivor. (Har ingen Aux eller liknande på stereon i den här bilen, sen sitter i en bil i Stockholm).


I morgon blir det mer motorsågskörning men också prov B.

Av Bobjörk - 6 februari 2012 19:42

Vaknade, åt frukost och gick ut till min bil. Startade och körde till skolan. Tydligen funkar inte min stereo när det är kallt (ej volvo original). Måste åtgärdas. Körde till hus E, dvs kortare än vanligt, och gick in.

Vi hade alla blivit ombedda att komma till klockan 8 idag och alla var där vid 8... utom lärarna... för vi skulle börja vanliga tiden, dvs 8:45. Nåväl, lärarna, som visade sig komma från Leksand allihop, pratade lite och sen fick vi presentera oss. När vi kom till Kiruna, som kallas så för sin dialekt, och han presenterade sig med att han kommer från Eskilstuna utbrast läraren: "Du kommer fan inte från Eskilstuna, du kommer ju från typ Burträsk". Men faktisk kommer han från Eskilstuna. Falun trivdes i alla fall, fick höra lite riktigt dalmål. Vi gick igenom utrustning och sen fika.

Sen gick vi igenom handhavande med mera och sen fick vi ut skyddskläder.


Tog sen bilen bort till restaurangen där Infranord väntade på mig. Talade med dom om min praktik som tydligen blir i Falköping. Eller ja, vi kommer utgå därifrån men sen jobba över hela Sverige/Norge/Danmark. Fikade sen och åkte sen bort och bytte om i hus A och transporterade kläderna till skåpet i hus E. Sen fick vi varsin motorsåg och gick ut i skogen där läraren visade hur man fällde ett träd. Sen visade de hur man kvistade och hur man enklast manövrerade motorsågen. En person på cykel cyklade förbi och ropade "Nej, gör det inte, vi behöver träden" men vi ignorerade honom. Sen blev det fika. Onödigt att bära ut motorsågarna i skogen och sen inte använda dom...


Efter fikat började vi kapa och ha oss. Fick lite tips om hur man står. Jag är ju lång och ståtlig så det blir en väldigt konstig ställning men styr man motorsågen med knäna blir det stadigt. Lagom tills vi skulle sluta kunde jag inte såga mer i min björk för den flyttade sig så sågen körde fast.


Bytte om och åkte hem. Kaos på banskolevägen i form av en elev som skulle hämta lite konstverk han gjort i skogen och en lärare som stannat för att plocka in "Varning! Trädfällning"-skylten. Totalstopp. Och självklart kom massa bilar just då :)

Hemma lagade jag mat och så är det väl bäst att plugga inför provet i  morgon.


I morgon är det alltså prov, men vi ska också ut å fälla träd. Ska bli skoj.

Av Bobjörk - 2 februari 2012 20:18

Vaknade, åt frukost och gick ut till bilen. Körde iväg. Plötsligt frös det på på rutan. Fick köra med spolning konstant medan defrostern arbetade. Men sen kom jag fram till skolan och bytte om.


Vi tog fram gasflaskor och började kapa. Jag hade fortfarande mina räls att kapa, men först behövde jag sätta på mina regulatorer. Självklart läckte dom. Men sen började jag kapa. På alla möjliga sätt. Och så blev det fika.

När vi kom tillbaka från fikat hade vi publik. På andra sidan järnvägen lekte några förskolebarn på en kulle med sina lärare. (för jag antar att de var förskolelärare). De blev väldigt fascinerade av de nio  personerna i gula kläder som eldade, sprutade glöd och bankade med släggor på räls. (Bankade lite extra bara för att  ). Kapade klart och lastade ner räls i container med hjälp av läraren och hans gaffeltruck. (Mer show för barnen). Vi packade ner lite i containrar och sen blev det lunch. Doris fyllda paprika med potatismos. Efter mat och kaffe lussnade jag på när Dojan i restaurangen försökte förklara för ägaren hur hon höll reda på två Jonas B när båda skrevs som Jonas B på krita-listan.

Sen gick jag till de andra och vi diskuterade att jag borde dricka rosé och gå på stureplan eftersom jag är från Stockholm.


Efter lunchen packade vi ihop det sista och gick in och städade roblar. Sen städade vi av golvet vid vår plats inne i svetshallen. Sen var det ny titelmatch i brottning och fika. Efter fikat bytte jag in till civila kleder och gick upp till klassrum 311. Där hade vi genomgång av provet. Tre fel hade jag. Sen pratade vi om nästa vecka då vi har motorsågskurs.


Satte mig i bilen och drog hem. Handlade lite på ICA och körde sen sista biten hem. Satte mig vid datorn och lagade mat sen.


I morgon bär det av mot Virserum. Måste hämta mina bra skor bland annat.


Nästa vecka blir det motorsågskurs.


Bonusbild:

   

Fd korsning.     Kapning av korsning.

Presentation


En blogg om en studerande vid Järnvägsskolan i Ängelholm.

Fråga mig

20 besvarade frågor

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ bantekniker med Blogkeen
Följ bantekniker med Bloglovin'

Translate

Ordlista

En liten ordlista. Skriver in mer när jag kommer på att jag använt dom i bloggen.

 

BKS - Bakre korsningsskarv, dvs växelns bakände (dvs när spåret delats i två spår)

Dra krok - Befästa pandrol E-clip, görs med ett speciellt verktyg.

FSK - Främre korsningsskarv, dvs växelns framände (som alltid är innan det delar sig)

Grenspår - Det spår som viker av i en växel

Isol/Isolskarv - Isolerskarv, en skarv som isolerar två räler från varandra och på så sätt skapar två spårledningar

Passräl - En bit räl, minst fem meter, som läggs in för att åtgärda ett rälsbrott, en knäck på rälen eller liknande. Kan även vara en isolskarv mitt på.

Spårledning - Genom rälsen går, oftast, en svag spänning, som när det kortsluts av tåg, får en signal att gå om till stopp, en bom att fällas eller visar för tågtrafikledningen var tåget befinner sig. Spårledningar delas upp i sektioner med hjälp av isolskarvar.
Stamspår - Det spår som går rakt fram i en växel

Transversal - Delen mellan två växlar som ligger BKS mot BKS. Består oftast av sex långsliprar samt tre korta (2 meter) sliprar i grenspåren.


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se